Interview Jan Schimmel: de inmiddels gepensioneerde jubilaris

In dit interview blikken we terug op het 40-jarige dienstverband van Jan Schimmel bij Van Breda.

Jan heeft ons helaas na ruim 70.000u aanwezig te zijn geweest verlaten en is nu aan het genieten van zijn welverdiende pensioen. 40 Jaar geleden begon Jan zijn loopbaan bij Van Breda en sindsdien was hij hier niet meer weg te denken. Maar hoe is hij eigenlijk hier begonnen?

“Ik werkte bij een aannemer in de buurt. Er was veel werkeloosheid en ik had geen zin om thuis te zitten, dus ik begon als voorman/timmerman bij een aannemer. Eigenlijk wilde ik toch graag werken in mijn eigen vak, want ik had de MTS Elektronica opleiding gedaan. Daar had ik het over met een nieuwe collega en die vertelde mij dat zijn broer pas voor zichzelf begonnen was, dus misschien kan je hem even bellen.  Helaas had hij net iemand aangenomen, maar misschien had hij na een half jaar nog wel iemand nodig. Schrijf maar een sollicitatie brief. Dat deed ik en een half jaar later werd ik inderdaad aangenomen, door Giel van Breda, als IT-technicus. We begonnen in Eerbeek in een schuurtje in de tuin, waar je nauwelijks met 2 man kon zitten. Ik was uiteindelijk de derde werknemer. In het begin dronken we koffie bij de mensen waar het schuur in de tuin stond, straffe bakkies... Later bij Ans en Giel aan de keukentafel. In het begin zaten we alleen in de hardware, want eind vorige eeuw kwam de software pas op.”

De meeste mensen zullen Jan vooral kennen als Sales medewerker, maar zo is hij dus helemaal niet begonnen. Hij is via technisch voorman en projectleider bij de sales beland. Hoe komt deze IT-technicus eigenlijk op de sales terecht? En hoe heb je het zo lang volgehouden?

“Ik hou van uitdagingen. Als de uitdaging weg is ga ik om mij heen kijken, maar elke keer weer als ik zover was kwam er bij Van Breda iets anders op mijn pad. Bij Sales ben ik er een beetje in gerold. Ik was projectleider en vond ontwikkeling erg leuk. Nu nog steeds. Alleen is programmering daarbij wel te pittig. Als projectleider zat ik destijds niet helemaal op mijn plek en moest ik dus wat anders zoeken. Bij sales vond ik direct aansluiting. Ik begon met brochures aanpassen en maken. Hetzelfde gold voor offertes. De markt, aanbod en techniek zijn heel erg veranderlijk geweest afgelopen jaren. Hierdoor blijft sales ook erg interessant en zat ik hier goed op mijn plek. Uiteindelijk moet je iets doen wat je leuk vind. Intrinsieke motivatie is daarbij het belangrijkst. Zijn er dingen in het bedrijf waar je je steentje aan bij kan dragen, dat maakt het leuk. En de sfeer moet gezellig blijven.

Van Breda is een heel mooi bedrijf met mooie producten en leuke mensen. De sfeer was ook altijd leuk en ik ga daarom ook vooral de gezelligheid en het contact met mijn collega’s missen. De uitjes, zoals het brandweeruitje, golfen en hooivork darten staan mij nog steeds erg bij. Ook de schietwetstrijden tegen andere bedrijven in Brummen waren erg leuk, al waren wij zeker niet de uitblinkers. Het was erg leuk deze uitjes te combineren met een borrel of een etentje.“

Nu de laatste werkdag van Jan ondertussen al achter de rug is, betekent het natuurlijk niet dat Jan stil zit. Want ook na zijn vruchtvolle carrière bij Van Breda BV heeft Jan nog genoeg te doen.

“Ten eerste ga ik veel tijd doorbrengen met mijn kleindochter, die bijna 9 maanden oud is. Dit doe ik samen met mijn vrouw. Daarnaast had ik naast Van Breda ook nog een massage praktijk. Hier ga ik mee door. De massages die daarbij komen gaan de therapeutische kant op. Als mensen pijn of lichamelijke klachten hebben, kunnen ze bij mij terecht. Dit doe ik al vanaf 2003. In dat jaar begon ik namelijk met een cursus/opleiding voor masseur. Sindsdien ben ik cursussen blijven volgen om ook andere, geavanceerde technieken te leren. Hierbij zaten enkele Thaise workout massages, maar ik hou het toch meestal bij Europese/Amerikaanse massages. Tot slot zal ik ook zeker wat landschaps- en natuurfoto’s maken. Vooral natuurfoto’s met mist of in het bos waar kleine lichtstralen naar binnen vallen vind ik erg mooi. Zulke foto’s ga ik zeker nog maken en misschien zelfs nog bewerken, want dat is iets wat ik ook nog wel wil leren.'' 

We hebben Jan tot slot mogen verblijden met zowel een mooi afscheidsfeest als diner. Dit vond hij ontzettend leuk en hij wil ons daarom ook nog even kort bedanken.
“Ik heb erg genoten van het afscheidsfeest dat het bedrijf voor mij organiseerde. Ik werd in het zonnetje gezet met cadeaus, prachtige fotopresentaties en toespraken. Heel speciaal was het dat er videoboodschappen van collega’s verwerkt waren in een van de presentaties. Ik mocht ook gasten uitnodigen voor het feest, daar heb ik met liefde gebruik van gemaakt. Het was dan ook heel speciaal om oud collega’s weer te spreken en dat mijn familie mocht meegenieten. Ook op de toespraak van oud collega Saskia zal ik ook nog lang met plezier terugkijken. Als kers op de taart hebben we op mijn voorlaatste werkdag het super gezellig gehad bij Grieks restaurant Olive in Zutphen. Je zou bijna niet meer weg willen bij deze gezellige hartelijke club.

Collega’s, jullie zijn echt super tof! Heel erg bedankt voor de gezellige tijd!!!”