VIOS 2.0; het slimme beeldsensorsysteem van Van Breda
Het VIOS 2.0 slimme beeldsensorsysteem van Van Breda geeft:
• u als bewoner meer nachtrust en vrijheid;
• u als zorgprofessional het vertrouwen dat het systeem waakt over uw cliënten.
Met dit systeem worden nachtrondes overbodig.
In dit artikel leggen wij de werking van het slimme beeldsensorsysteem aan u uit.
1. Detecteren van de situatie in de kamer van de bewoner
VIOS 2.0 maakt het door middel van geavanceerde bewegingsdetectie en camerabeelden mogelijk om op basis van een vooraf ingesteld scenario een intelligente analyse van de situatie te maken.
Per beeldsensor zijn verschillende zones in te stellen. De zones zijn in te stellen op basis van persoonlijke leefpatronen, gemoedstoestand en de zorgvraag van de bewoner. De ingetekende zones zorgen er in combinatie met een ingestelde tijdsduur voor dat beelden beoordeeld kunnen worden op activiteit en passiviteit van bewoners.
De zorgmedewerker kan op basis van expertise bepalen welke situaties voor de bewoner gevaarlijk kunnen zijn. Denk hierbij onder andere aan het verlaten van de kamer, het betreden van een badkamer/toilet in combinatie met de tijdsduur.
Op basis van If-Then-Else beredeneringen kunt u één of meerdere scenario’s inrichten binnen het VIOS 2.0 systeem. Hierdoor kunnen specifieke situaties herkent worden door het systeem, waardoor een persoonlijk alarm op basis van de situatie gemaakt kan worden.
2. Inzicht in de situatie
Zodra het VIOS 2.0 systeem op basis van een gevaarlijke situatie een alarm maakt, zal de geautoriseerde medewerker dit alarm ontvangen op de smartphone, in combinatie met de Smart Paging App.
Vervolgens kan de zorgmedewerker de beelden van de situatie bekijken op de smartphone. Op basis van de beelden kan de zorgmedewerker beoordelen in hoeverre de situatie veilig is, of dat er zorg verleend dient te worden.
3. Reductie van valse alarmen
Vaak geven bewegingsmeldingen wel aan dat een bewoner het bed of de kamer verlaat, maar ontbreekt de informatie om te kunnen beoordelen of een (nachtelijk) bezoek nodig is.
Doordat het VIOS 2.0 systeem het mogelijk maakt om in één oogopslag een situatie op afstand te kunnen beoordelen, zullen (nachtelijke) rondes overbodig worden.
De reductie van verstoringen in de nacht zal leiden tot een betere nachtrust en daarmee een betere gemoedstoestand overdag.
4. Schaalbaarheid en verplaatsbaarheid
Het VIOS 2.0 systeem is ten alle tijden schaalbaar en verplaatsbaar. Dit zorgt ervoor dat het systeem niet direct grootschalig uitgerold hoeft te worden.
U kunt meerdere beeldsensoren combineren tot een ‘supersensor’ voor grotere appartementen.
Voor meer toezicht is er ook een uitbreiding naar gangen en verkeersruimten mogelijk.
In nieuwbouwprojecten kunt u er als organisatie voor kiezen om aansluitpunten in de bouw aan te laten brengen, zodat er later naar behoefte beeldsensoren geplaatst kunnen worden. De plaatsing van beeldsensoren valt onder het beheer van uw organisatie, maar kan ook door Van Breda verzorgd worden.
5. Beelden enkel te bekijken door een geautoriseerde medewerker
Het VIOS 2.0 systeem werkt met camerabeelden. Dit zorgt ervoor dat het gebruik hiervan privacygevoelig is. Om die reden is goede beveiliging van het systeem essentieel.
Als organisatie gaat u in goed overleg met de familie van de bewoner om akkoord te vragen voor het gebruik van het systeem. Zodra hiervoor een akkoord is kunnen er diverse autorisatieniveaus worden ingesteld voor het gebruik en het beheer van het systeem.
Alleen tijdens een alarmsituatie zijn live beelden in te zien door geautoriseerde medewerkers. Dit wordt meegestuurd tijdens een alarmbericht. Het is niet mogelijk om de live beelden continu te bekijken. Opnames van beelden staan standaard uit en/of zijn beperkt tot het wettelijke kader rondom privacy. Het systeem is AVG-getoetst en er zijn speciale bijlagen geschreven voor de bewerkersovereenkomst.
Van Breda kan u assisteren in de motivatie voor het gebruik en de bijbehorende veiligheid van het systeem. Daarbij kunnen er ter ondersteuning praktijkcases en referenties opgegeven worden.
6. Open standaarden, compatibiliteit en uitbreidbaarheid
Het VIOS 2.0 systeem is zowel centraal als decentraal te beheren en ondersteunt ‘open video standaarden’. Hierdoor is dit flexibele systeem compatibel met nagenoeg iedere beeldsensor, Wi-Fi- en IP-camera.
Daarbij kunnen de instelbare scenario’s binnen het systeem uitgebreid worden met meldingen van diverse andere bronnen. Denk hierbij onder andere aan bewegingsmelders, deurcontacten en dwaalsignaleringen.
Ook is het mogelijk om het systeem uit te breiden met camera’s bij toegangsdeuren en gangen, waardoor videobewaking per instelbare zone mogelijk wordt en er direct een melding volgt zodra de locatie op ongewone tijden wordt bezocht. Indien daartoe aanleiding is, kunnen deze beveiligde beelden achteraf bij de politie worden aangeleverd.
Meer informatie?
Bent u nieuwsgierig geworden naar dit concept? Dan nodigen wij u uit om vrijblijvend contact met ons op te nemen. Onze medewerkers vertellen u graag over de mogelijkheden waarin onze concepten uw organisatie kunnen ondersteunen.
Uiteraard kunt u zelf onze systemen live komen testen in onze demoruimte in Brummen.
Bent u al in het bezit van ons VIOS 2.0 concept of bent u benieuwd naar welke accessoires wij leveren? Dan verwijzen wij u graag door naar onze webshop.